srednie z tangensów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

srednie z tangensów

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \sqrt[44]{tg(1^{o}) *....*tg({44}^{o})} q \sqrt{2}-1 q \frac{tg(1^{o})+...+tg({44}^{o})}{44}}\)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

srednie z tangensów

Post autor: matshadow »

I co tu mamy zrobić?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

srednie z tangensów

Post autor: natkoza »

pewnie wykazać, że ta nierówność jest prawdziwa
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

srednie z tangensów

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ \sqrt[44]{\tan(1^{o}) ....\tan({44}^{o})} q \frac{\tan(1^{o})+...+\tan({44}^{o})}{44}}\)
To wynika z nierówności między średnimi
ODPOWIEDZ