własności funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
weak_chicken

własności funkcji trygonometrycznych

Post autor: weak_chicken »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ sin + cos = \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \alpha }\) (0, 90), oblicz \(\displaystyle{ tg^{2} (\frac{2}{3}\alpha) + ctg^{2}(\frac{2}{3}\alpha)}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

własności funkcji trygonometrycznych

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{4}}\) (zamien cosinusa na sinusa albo odwrotnie & dalej wzor na sume sinusow/cosinusow).


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

własności funkcji trygonometrycznych

Post autor: Rogal »

Łatwiej to podnieść stronami do kwadratu. Uzyskujemy sumę i iloczyn, więc układamy trójmian kwadratowy i wyliczamy alfę . Potem wylicz sin2/3a i cos2/3a i tego tangensa i cotangensa zamień na iloraz sinusa przez cosinusa i odwrotnie i sprowadź do wspólego mianownika. Powinno ładnie wychodzić, bez większych obliczeń .
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

własności funkcji trygonometrycznych

Post autor: Tomasz Rużycki »

Hm... Napisałem na szybko sposob, jak wyznaczyc ten kat;D Ale przecież kazdy wie, ze \(\displaystyle{ \sin\frac{\pi}{4}=\cos\frac{\pi}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ