witam
czy funkcja \(\displaystyle{ y=cos-2(x+ \frac{pi}{6})+2}\)
jest równa \(\displaystyle{ y=cos2(x+ \frac{pi}{6})+2}\)
w jakiej kolejności zrobić przekształcenia, aby nic sie nie spiepszylo?
Przekształcenia wykresu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 kwie 2007, o 09:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Przekształcenia wykresu
Samo cos w matematyce nie oznacza nic.
Co do przekształceń, proponuję:
1. Powinowactwo kwadratowe osi y i skali równej k= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
2. Translacja o wektor o współrzędnych = [\(\displaystyle{ -frac{pi}{6} , 2}\)]
Co do przekształceń, proponuję:
1. Powinowactwo kwadratowe osi y i skali równej k= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
2. Translacja o wektor o współrzędnych = [\(\displaystyle{ -frac{pi}{6} , 2}\)]
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Przekształcenia wykresu
No dobra, ale interesuje mnie czy pierwsza funkcja (z minusem) równa się drugiej (bez minusa). No i same przekształcenia to wiem, tylko w jakiej kolejności? Załóżmy w pierwszym przypadku: najpierw wrzucam 2 przed x, potem translacja o wektor i na końcu symetria względem OY?