jak obliczyc sinus kąta w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
jak obliczyc sinus kąta w trapezie
mam takie zadanie..
W trapezie ABCD, gdzie AB II CD dane są:
|AB|=16
|DC|=10
|AD|=4
kąt DAB=60°
Oblicz sin kąta ADB
Prosze o wsparcie i z góry dziekuje
W trapezie ABCD, gdzie AB II CD dane są:
|AB|=16
|DC|=10
|AD|=4
kąt DAB=60°
Oblicz sin kąta ADB
Prosze o wsparcie i z góry dziekuje
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
jak obliczyc sinus kąta w trapezie
No chyba tak. Wtedy mi się wydaje, że wysokość wychodząca z D (nazwijmy ją DE) będzie przyprostokątną trójkąta AED. Trójkąt ma kąty 60, 90 i 30. sin(30)=1/2
Edit: Znając mnie tam jest jakiś błąd. Bo niby po co byłyby podane boki>
Edit: Znając mnie tam jest jakiś błąd. Bo niby po co byłyby podane boki>
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
jak obliczyc sinus kąta w trapezie
ale to kąt ADE by mial 30 stopni a nie ADB... Jakoś inaczej chyba musi być...
- KoMBiNaT
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 18 kwie 2008, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 4 razy
jak obliczyc sinus kąta w trapezie
Ja bym proponował zastosować twierdzenie sinusów dla trójkąta ADB.
\(\displaystyle{ \frac{AB}{sinADB}=\frac{DB}{sin60}}\)
Jak widać ewentualnym problemem jest tylko odnalezienie długości przekątne DB trapezu, co nie będzie trudne po znalezieniu wysokości trapezu i długości odcinków, na jakie dzieli ta wysokość podstawę AB.
\(\displaystyle{ \frac{AB}{sinADB}=\frac{DB}{sin60}}\)
Jak widać ewentualnym problemem jest tylko odnalezienie długości przekątne DB trapezu, co nie będzie trudne po znalezieniu wysokości trapezu i długości odcinków, na jakie dzieli ta wysokość podstawę AB.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
jak obliczyc sinus kąta w trapezie
no mozna by i z tego ale tylko czy to jest na poziomie 3 klasy gimnazjum? Bo to ktoś mnie poprosił o zrobienie tego a nie wiem za bardzo jak to zrobic zeby bylo dobrze i zrozumiale...
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
jak obliczyc sinus kąta w trapezie
oj od razu:P skąd mialam wiedzieć ze to taki ważny szczegół który bedzie utrudniał myślenie nad zadaniem
- KoMBiNaT
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 18 kwie 2008, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 4 razy
jak obliczyc sinus kąta w trapezie
Uważam, że to zadanie na 3 klasę gimnazjum jest za trudne i nie można go (chyba) rozwiązać w sposób zgodny z programem nauczania w gimnazjum - to jest moje zdanie. Jeśli ktoś poda mi rozwiązanie metodą przedlicealną to złożę mu gratulacje