oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Post autor: Pan Mak »

oblicz |tg alfa-ctg alfa| wiedzac ze tg alfa+ctg alfa=4
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk \(\displaystyle{ (tgx +ctgx)^2 - (tgx -ctgx)^2 =4}\)
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Post autor: Pan Mak »

nie wychodzi... musi wyjsc 2 pierwiastki z 3
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Post autor: mol_ksiazkowy »

no i tak wyjdzie...
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Post autor: Pan Mak »

Nie ma bata zeby z tego to wyszlo chyba ze trzeba z tego jakis układ zrobic

[ Dodano: 20 Kwietnia 2008, 22:45 ]
wyszlo ale jak wpasc na ta wskazowke:? skad wiadomo ze to jest rowne 4?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ 16 - (tgx -ctgx)^2 =4}\)
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Post autor: Pan Mak »

ta wskazowke jak wyprowadziles? skad wiesz ze to akurat rowna sie 4?
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Post autor: RyHoO16 »

Z tego, że mol_ksiazkowy zna wzór jedynkowy \(\displaystyle{ tgx ctq x=1}\)
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

oblicz |tg alfa-ctg alfa|

Post autor: Pan Mak »

O cholera... Faktycznie... Wybaczcie ale ja juz nie mysle a jutro mam z tego sprawdzian i siedze cały dzien nad tym i rozwiazuje wszelakie zadania i juz mi sie w glowie przewraca:/
Wielkie dzieki za pomoc panowie!
ODPOWIEDZ