Zad.
Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji :
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{3}sinx+cosx}\)
Bylbym wdzieczny za wyjasnienie. Odpowiedzi to -2 i 2 ale nie mam pojecia jak to wyliczyc. Z gory dzieki.
Wyznaczyc najmniejsza i nawjwieksza wartosc
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Wyznaczyc najmniejsza i nawjwieksza wartosc
\(\displaystyle{ f(x)=2(\frac{\sqrt{3}}{2} \sin x +\frac{1}{2} \cos x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2(\cos \frac{\pi}{6} \sin x +\sin \frac{\pi}{6} \cos x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2 \sin (x+\frac{\pi}{6})}\)
z tej funkcji już łatwo odczytać
edit: oczywiście 2 a nie frac{1}{2} z pośpiechu...
\(\displaystyle{ f(x)=2(\cos \frac{\pi}{6} \sin x +\sin \frac{\pi}{6} \cos x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2 \sin (x+\frac{\pi}{6})}\)
z tej funkcji już łatwo odczytać
edit: oczywiście 2 a nie frac{1}{2} z pośpiechu...
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2008, o 17:39 przez escargot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
Wyznaczyc najmniejsza i nawjwieksza wartosc
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{3}sinx+cosx = 2 (\frac{\sqrt{3}}{2} sinx + \frac{1}{2} cosx) = 2 (sinx cos \frac{\pi}{6} + cosx sin\frac{\pi}{6}) = 2 sin(x+\frac{\pi}{6})}\)