Tożsamość, wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 7 razy

Tożsamość, wartości funkcji

Post autor: buahaha »

1 Wykaż tożsamość
\(\displaystyle{ (sinx):(1+cosx)=(1-cosx):(sinx)}\)
2. Znajdź wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta x
a) tgx= -3/4; x należy do drugiej ćwiartki
b) tgx= 3/4; x należy do czwartej ćwiartki
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Tożsamość, wartości funkcji

Post autor: *Kasia »

Ad 1
\(\displaystyle{ L=\frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{\sin x (1-\cos x)}{1-\cos^2 x}=\frac{\sin x (1-\cos x)}{\sin^2 x}=\frac{1-\cos x}{\sin x}=P}\)
ODPOWIEDZ