Krótkie równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pm97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 kwie 2008, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skądś
Podziękował: 8 razy

Krótkie równanie trygonometryczne

Post autor: pm97 »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{sin x} = \frac{1}{sin 4x}}\) w przedziale \(\displaystyle{ < - \pi, \pi>}\).



Dodam jeszcze odp : \(\displaystyle{ x = {- \frac{3 \pi}{5} , - \frac{\pi}{5}, \frac{\pi}{5}, \frac{3 \pi}{5}, - \frac{2 \pi}{3}, \frac{2 \pi}{3}}}\)

Z góry thx za pomoc.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2008, o 17:22 przez pm97, łącznie zmieniany 1 raz.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Krótkie równanie trygonometryczne

Post autor: kujdak »

\(\displaystyle{ sin4x=sinx\\
sin3x=1\\
sinx(3-4sin^{2}x)=1\\
sinx=1 sin^{2}x=\frac{1}{2}}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Krótkie równanie trygonometryczne

Post autor: Wasilewski »

Nie tak:
\(\displaystyle{ sinx 0 sin4x 0 \\
sinx = sin4x \\
sinx - sin4x = 0 \\
2 sin(\frac{-3x}{2}) cos (\frac{5x}{2}) = 0}\)

Dalej już prosto.
pm97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 kwie 2008, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skądś
Podziękował: 8 razy

Krótkie równanie trygonometryczne

Post autor: pm97 »

kujdak nie mozna dzielić przez sin bo wtedy się rozwiązania traci.

Wasilewski dzieki. Nie pomyslalem ze mozna przeciez skorzystac z wzory na roznicę sin ;]
ODPOWIEDZ