l rozw równania- do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 4 razy
l rozw równania- do sprawdzenia
Dla jakich rzeczywistych liczb a i b równanie \(\displaystyle{ 2| \sin x \cos x |= \frac{a ^{2}+b ^{2} }{a ^{2} -b ^{2} }}\) ma dwa różne rozwiązanie w przedziale \(\displaystyle{ b a -b x }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
l rozw równania- do sprawdzenia
Ja bym zaczął od nierówności
\(\displaystyle{ 0 qslant \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}} qslant 1}\)
skąd od razu otrzymujemy \(\displaystyle{ a R, \ b=0}\). Pozostaje tylko sprawdzić, że równanie \(\displaystyle{ |sin2x|=1}\) ma rzeczywiście 2 rozwiązania w przedziale \(\displaystyle{ (0,\pi)}\).
\(\displaystyle{ 0 qslant \frac{a^{2}+b^{2}}{a^{2}-b^{2}} qslant 1}\)
skąd od razu otrzymujemy \(\displaystyle{ a R, \ b=0}\). Pozostaje tylko sprawdzić, że równanie \(\displaystyle{ |sin2x|=1}\) ma rzeczywiście 2 rozwiązania w przedziale \(\displaystyle{ (0,\pi)}\).