parametr k

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

parametr k

Post autor: kujdak »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ sin^{2}5x=k}\) gdzie k jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ 4x^{3}-5x^{2}-7x+2=0}\)

rozwiązaniem równania są liczby, 1,-1,2
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

parametr k

Post autor: dabros »

\(\displaystyle{ -1 qslant \sin\alpha qslant 1\sin\alpha \\
0 qslant \sin^2\alpha qslant 1\sin\alpha \\
\sin^2 5x=1}\)

dalej już prosto
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

parametr k

Post autor: kujdak »

yy nie rozumiem
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

parametr k

Post autor: JHN »

\(\displaystyle{ \sin^{2}5x\in }\)
zatem \(\displaystyle{ -1,2}\) można włożyć sobie w buty. Pozostaje
\(\displaystyle{ \sin^{2}5x={1\over4}\iff(\sin5x={1\over2}\vee\sin 5x=-{1\over2})}\)
Pozdrawiam
[edit] po poniższym: nie sprawdzałem rozwiązania @kujdak .... i uwierzyłem w jego post. Teraz - poprawiam
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2008, o 09:16 przez JHN, łącznie zmieniany 1 raz.
poli_zei
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 lis 2007, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PRA
Podziękował: 1 raz

parametr k

Post autor: poli_zei »

Wszystko ładnie i pięknie ale... rozwiązniem tego równania \(\displaystyle{ 4x^{3}-5x^{2}-7x+2=0}\) są liczby 2, -1, \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ