katy w trojkacie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
olicama1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów

katy w trojkacie

Post autor: olicama1989 »

Wykaż, że jeżeli kąty ostre w trójkącie prostokątnym są równe alfa i beta to
\(\displaystyle{ tan + tan \beta \geqslant 2}\)



Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych

Wszystkie wzory matematyczne należy umieszczać w całości w odpowiedniej strukturze kodu, który jest zaprezentowany poniżej:

Kod: Zaznacz cały

[tex]wyrazenie matematyczne[/tex]
Sylwek[/color]
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2008, o 11:52 przez olicama1989, łącznie zmieniany 1 raz.
aga92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 121 razy

katy w trojkacie

Post autor: aga92 »

Kąty w tym trójkącie mają miary \(\displaystyle{ 90^{0}}\), \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\), czyli \(\displaystyle{ \beta = 90^{0} -\alpha }\).
\(\displaystyle{ sin \geqslant 0}\) i \(\displaystyle{ cos \geqslant 0}\)

\(\displaystyle{ tg + tg \beta = tg + ctg = \frac{sin }{cos } + \frac{cos }{sin } = \frac{sin^{2} + cos^{2} }{sin cos } = \\ = \frac{sin^{2} - 2 sin cos + cos^{2} + 2 sin cos }{sin cos } = \frac{(sin - cos )^{2}}{sin cos } + 2 \geqslant 0 + 2 = 2}\)
koluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stalówka
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

katy w trojkacie

Post autor: koluk »

jak sin cos wiekszy lub rowny zero, przeciez nie moze byc rowny zero nie byloby trojkata!
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

katy w trojkacie

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ \tan x + \cot x \geq 2\\
\tan x +\frac{1}{\tan x}-2 \geq 0\\
\tan x -2+\frac{1}{\tan x} \geq 0 \quad | \cdot \tan x\\
\tan ^2x-2\tan x +1 \geq 0\\
(\tan x-1)^2 \geq 0}\)


A jak wiadomo kwadrat dowolnej liczby jest zawsze nieujemny. Mogłem tutaj pomonżyć przez \(\displaystyle{ \tan x}\), poniewaz tangens kąta ostrego jest zawsze dodatni. Ponadto można od razu skorzystać z nierówności \(\displaystyle{ \bigwedge_{x > 0} x+\frac1x \geq 2}\).
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

katy w trojkacie

Post autor: Sylwek »

Kochani, z armatą na muchę? . Na mocy nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną dla liczb dodatnich:

\(\displaystyle{ \tan x + \cot x \geq 2\sqrt{\tan x \cot x}=2 \sqrt{1}=2}\)

Co należało udowodnić
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

katy w trojkacie

Post autor: Swistak »

Sylwek ma rację. No tutaj wystarczy sobie udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+\frac{b}{a}\geqslant2}\) co jest często wykorzystywane i dowód tego jest bardzo prosty. Choć w zasadzie wszyscy to tak zrobili tylko z dowodem tej nierówności na miejscu .
ODPOWIEDZ