Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maciex91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2007, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z domu

Równanie trygonometryczne

Post autor: maciex91 »

\(\displaystyle{ sin 3x = sin (x+ \frac{\pi}{4})}\)

Porównałem kąty 3x i \(\displaystyle{ x+ \frac{\pi}{4}}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{8} + k\pi}\), ale jest jeszcze jedno rozwiązanie...
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Szemek »

przenieś na jedną stronę i zastosuj wzór na różnicę sinusów...
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: JankoS »

maciex91 pisze:\(\displaystyle{ sin 3x = sin (x+ \frac{\pi}{4})}\)

Porównałem kąty 3x i \(\displaystyle{ x+ \frac{\pi}{4}}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{8} + k\pi}\), ale jest jeszcze jedno rozwiązanie...
Jest
\(\displaystyle{ sinx=sinA x=a+2k\pi \ lub \ x=\pi -A+2k\pi.}\)
ODPOWIEDZ