wyznacz sume tangesow katow ostrych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mateu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 sty 2007, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z /dev/null
Podziękował: 3 razy

wyznacz sume tangesow katow ostrych

Post autor: Mateu »

wyznacz sume tangesow katow ostrych trojkata prostokatnego, wiedzac, ze stosunek pola tego trojkata do pola kwadratu, ktorego bokiem jest przeciwprostokatna wynosi 1/6.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wyznacz sume tangesow katow ostrych

Post autor: JankoS »

Mateu pisze:wyznacz sume tangesow katow ostrych trojkata prostokatnego, wiedzac, ze stosunek pola tego trojkata do pola kwadratu, ktorego bokiem jest przeciwprostokatna wynosi 1/6.
a, b - przyprostokątne, c - ptzeciw prostokątna. Z tw. Pitagorasa i warunków zadania
\(\displaystyle{ a ^{2}+b ^{2}=c ^{2} \ i \ c ^{2}=6\frac{ab}{2}=3ab a ^{2}+b ^{2}=3ab 3=\frac{a ^{2}+b ^{2}}{ab}=\frac{a}{b}+\frac{b}{a}=tgA+tgB.}\)
ODPOWIEDZ