okresl dziedzine, tozsamosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
see-you
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

okresl dziedzine, tozsamosc

Post autor: see-you »

Okresl dziedzine rownania \(\displaystyle{ \frac{cosx}{1+cosx} \frac{sin2x}{1+cos2x} =tg \frac{x}{2}}\) a nastepnie sprawdz, czy jest ono tozsamoscia tryg.
dziedzine wiem jak okreslic. nie wiem tylko co z zrobic z tym tangensem...
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

okresl dziedzine, tozsamosc

Post autor: Brzytwa »

\(\displaystyle{ \frac{cosx}{1+cosx} \frac{sin2x}{1+cos2x} = \frac{cosx}{1+cosx} \frac{2sinx cosx}{1+cos^{2}x-1} =\frac{cosx}{1+cosx} \frac{2sinx cosx}{cos^{2}x} = \frac{sinx}{1+cosx}=tg \frac{x}{2}}\)
oczywi?cie_myszunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 maja 2009, o 14:06
Płeć: Kobieta

okresl dziedzine, tozsamosc

Post autor: oczywi?cie_myszunia »

Witam, czy można poprosic o bardziej szczegółowe rozpisanie tego równania > skąd co wynika?
ODPOWIEDZ