Witam mam taki problem bo nie wychodzi mi Badanie funkcji
Jezeli ktos wie jak zrobic takie przykłady to bylbym wdzieczny ( i jeszcze trzeba okreslic dziedzine)
a) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{sinnx}{2+sin ^{2}x}}\)
b)\(\displaystyle{ f(x)=tgx-2}\)
c) \(\displaystyle{ f(x)=tgx ctgx}\)
d) \(\displaystyle{ f(x)=sinx tgx}\)
Jezeli ktos wie jak to zrobic niech mi napisze Z gory dzieki
Zbadaj które funkcje są parzyste a ktore nieparzyste
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Zbadaj które funkcje są parzyste a ktore nieparzyste
Dla przykładu zrobię d) \(\displaystyle{ f(x)=sinx tgx}\) Jeżeli mamy zbadać parzystość funkcji to z definicji wiemy, że \(\displaystyle{ f(x)=f(-x)}\) Wiedząc, że obie funkcje są nieparzyste z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że f(x) jest parzysta
Co do dziedziny to tylko \(\displaystyle{ x\in R- \lbrace \frac{\pi}{2} +k \pi \rbrace}\)
Co do dziedziny to tylko \(\displaystyle{ x\in R- \lbrace \frac{\pi}{2} +k \pi \rbrace}\)