Znajdź zbiór wartości tej funkcji.
\(\displaystyle{ f(x)=sin^{-2}x+cos^{-2}x; x \frac{k\pi}{2}, k \mathbb{Z}}\)
Banalne, ale mam to zrobić bez wykorzystania analizy matematycznej, pochodnych & co. i pojawia się problem bo nie wiem jak....
Zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
Zbiór wartości
Po co tutaj analiza ?
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^{2}x}+\frac{1}{cos^{2}x}=\frac{sin^{2}x+cos^{2}x}{sin^{2}x cos^{2} x} = \frac{1}{sin^{2}x cos^{2} x} = \frac{1}{(sinx cosx)^{2}} = \frac{1}{(\frac{1}{2}sin2x)^{2}} = \frac{4}{sin^{2}2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^{2}x}+\frac{1}{cos^{2}x}=\frac{sin^{2}x+cos^{2}x}{sin^{2}x cos^{2} x} = \frac{1}{sin^{2}x cos^{2} x} = \frac{1}{(sinx cosx)^{2}} = \frac{1}{(\frac{1}{2}sin2x)^{2}} = \frac{4}{sin^{2}2x}}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008, o 21:10 przez Brzytwa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Zbiór wartości
\(\displaystyle{ \sin^{-2}x+\cos^{-2}x = \frac{1}{\sin^2 x}+\frac{1}{\cos^2 x} = \frac{\cos^2 x+\sin^2 x}{\sin^2 x\cos^2 x} = \frac{1}{(1-\cos^2 x)\cos^2 x} = \frac{1}{-\cos^4 x+cos^2 x} = \frac{1}{-(\cos^4 x-\cos^2 x)} = \frac{1}{-(\cos^2x-\frac{1}{2})^2+\frac{1}{4}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\frac{1}{4}} = 4}\)
\(\displaystyle{ ZW=[4,+\infty]}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\frac{1}{4}} = 4}\)
\(\displaystyle{ ZW=[4,+\infty]}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008, o 21:10 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 11:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Frankfurt / Main
- Podziękował: 7 razy
Zbiór wartości
nie wiem dlaczego Ci wyszło nagle to 1/0,125. Jak się pdostawi cosx=1 albo cosx=0 to wychodzi 0 w mianowniku. Wyjaśnisz?
edit:
już wiem! dziękuję!
edit:
już wiem! dziękuję!