sin2x + cos2x jako jedna funkcja

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
heniek.09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 1 raz

sin2x + cos2x jako jedna funkcja

Post autor: heniek.09 »

Jak przedstawić coś takiego:
\(\displaystyle{ \sin2x + \cos2x}\)
przy użyciu jednej funkcji trygonometrycznej?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

sin2x + cos2x jako jedna funkcja

Post autor: florek177 »

zamień na \(\displaystyle{ tg(x)}\)
heniek.09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 1 raz

sin2x + cos2x jako jedna funkcja

Post autor: heniek.09 »

Mógłbyś to trochę rozpisać? Zamieniłem \(\displaystyle{ \sin2x}\) i \(\displaystyle{ \cos2x}\) ze wzoru w zależności od \(\displaystyle{ \tan \frac{x}{2}}\) ale nic nie wychodzi.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

sin2x + cos2x jako jedna funkcja

Post autor: JankoS »

heniek.09 pisze:Jak przedstawić coś takiego:
\(\displaystyle{ \sin2x + \cos2x}\)
przy użyciu jednej funkcji trygonometrycznej?
Można tak:
\(\displaystyle{ \sin2x + \cos2x=sin2x+sin(90-2x)=2sin\frac{2x+90-2x}2}cos\frac{2x-90+2x}{2}=2 \frac{ \sqrt{2}}{2}cos(2x-45)= \sqrt{2}cos(2x-45) .}\)
ODPOWIEDZ