tangens sumy kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

tangens sumy kątów

Post autor: LySy007 »

Jak obliczyć \(\displaystyle{ tg(\alpha + \beta)}\) znając wartości \(\displaystyle{ tg\alpha, tg\beta}\).
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

tangens sumy kątów

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ tg(\alpha + \beta)=\frac{tg\alpha+tg\beta}{1-tg\alpha tg\beta}}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

tangens sumy kątów

Post autor: natkoza »

można skorzystać z tożsamości trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ tg(\alpha +\beta)=\frac{tg\alpha +tg\beta}{1-tg\alpha tg\beta}}\)
którą oczywiście można łatwo udowodnić
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

tangens sumy kątów

Post autor: LySy007 »

Właśnie też znalazłem ten wzór. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ