Witam
Otóż nie mam pomysłu na zadanie:
1.
Niech \(\displaystyle{ tg\alpha=a , i , ctg\alpha=b}\). Wyraż za pomocą a i b wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{1-2cos^2\alpha}{sina\alpha cos\alpha}}\). Dla jakich wartości alfa podane wyrażenie ma sens ?
2.
Narysuj wykres funkcji f(x)=cosx i g(x)=\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{2x}{\pi}-1,x\geqslant 0\\\frac{-2x}{\pi}-1,x< 0\end{cases}}\) :
a)Podaj wspolrzedne punktow przeciecia wykresow tej funkcji,
b) podaj dla jakich argumentow wartosci funkcji f nie sa wieksze od wartosci funkcji g.
Będę ogromnie wdzieczna za pomoc
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
równanie trygonometryczne
Zad. 1.
\(\displaystyle{ \frac{1-2 cos^{2} }{sin cos } = \frac{1-cos^{2} - cos^{2} }{sin cos } = \frac{sin^{2} - cos^{2} }{sin cos } = \frac{sin^{2} }{sin cos } - \frac{cos^{2} }{sin cos } = \frac{sin }{cos } - \frac{cos }{sin } = tg - ctg = a-b}\)
\(\displaystyle{ cos 0 \frac{\pi}{2} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ sin 0 k \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-2 cos^{2} }{sin cos } = \frac{1-cos^{2} - cos^{2} }{sin cos } = \frac{sin^{2} - cos^{2} }{sin cos } = \frac{sin^{2} }{sin cos } - \frac{cos^{2} }{sin cos } = \frac{sin }{cos } - \frac{cos }{sin } = tg - ctg = a-b}\)
\(\displaystyle{ cos 0 \frac{\pi}{2} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ sin 0 k \pi}\)