jak to jest?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
olicama1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów

jak to jest?

Post autor: olicama1989 »

Mam pytanie o funkcje trygonometryczne w trojkacie. np. Mam trojkat ABC, gdzie |AC| = 6 i |CB|=10 i trzeba obliczyc kat miedzy tymi bokami, wiedzac ze pole = 15 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Stosuje wiec wzor na pole trojkata P=1/2 ab sin alfa i wychodzi sin alfa= \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) . I TU MOJE PYTANIE. Dlaczego alfa moze rownac sie 60 stopni lub 120 stopni i dlaczego 120 sie odrzuca?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

jak to jest?

Post autor: natkoza »

hm.... kąt ten może się równać, albo \(\displaystyle{ 60^o}\) albo \(\displaystyle{ 120^o}\), bo zarówno \(\displaystyle{ sin60^o=\frac{\sqrt{3}}{2}}\) jak i \(\displaystyle{ sin120^o=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
olicama1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów

jak to jest?

Post autor: olicama1989 »

no tak, ale wlasnie dlaczego sinus 120 tyle sie rowna?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

jak to jest?

Post autor: natkoza »

np dlatego, że \(\displaystyle{ sin120^o=sin(90^o+30^o)=cos30^0=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
olicama1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów

jak to jest?

Post autor: olicama1989 »

ok, dziekuje bardzo ! a dlaczego ta odpowioedz jest odrzucona?
Dabi313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2008, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biskupiec
Podziękował: 7 razy

jak to jest?

Post autor: Dabi313 »

a w trójkącie są kąty powyżej 90 stopni zastanów się
qazwsx5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 1 mar 2008, o 10:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Zarzecza
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

jak to jest?

Post autor: qazwsx5 »

Może w zadaniu rozpatrują trójkąt ostrokątny, dlatego odrzucili 120 stopni.
ODPOWIEDZ