Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin\alpha+\sin2\alpha+sin3\alpha=3}\)
Poprawiłem temat. Następnym razem nie wprowadzaj w błąd nazwą tematu.
Szemek
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ sin + sin 2 + sin 3 = 3}\)
\(\displaystyle{ sin + sin 2 + sin 3 qslant 1+1+1=3}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin = 1 = \frac{\pi}{2} + 2k \pi \\ sin 2 = 1 2 =\frac{\pi}{2} + 2k \pi \\ sin 3 = 1 \end{cases}}\)
Czyli równanie nie ma rozwiązania.
\(\displaystyle{ sin + sin 2 + sin 3 qslant 1+1+1=3}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin = 1 = \frac{\pi}{2} + 2k \pi \\ sin 2 = 1 2 =\frac{\pi}{2} + 2k \pi \\ sin 3 = 1 \end{cases}}\)
Czyli równanie nie ma rozwiązania.