Kolejne Rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kikz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 21 kwie 2007, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz

Kolejne Rownanie

Post autor: Kikz »

Jak rozwiazac:
\(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\pi}{6} ) - cos(x+\frac{\pi}{6} )=0}\)
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Kolejne Rownanie

Post autor: Brzytwa »

Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ cos\alpha-cos\beta=-2 sin \frac{\alpha+\beta}{2} sin \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
ODPOWIEDZ