Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
RyHoO16
Użytkownik
Posty: 1822 Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy
Post
autor: RyHoO16 » 11 kwie 2008, o 14:28
Wykaż, że równanie nie ma rozwiązań:
\(\displaystyle{ \sin x+ \sin2x+ \sin4x=3}\)
Za wSzelkie rOzwiązana wIelkie tHx.
*Kasia
Użytkownik
Posty: 2826 Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy
Post
autor: *Kasia » 11 kwie 2008, o 14:53
Do jakiego przedziału należą wartości sinusa? Ile musiałyby wynosić wartości poszczególnych składników, aby suma wyniosła 3? Dlaczego jest to niemożliwe?
RyHoO16
Użytkownik
Posty: 1822 Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy
Post
autor: RyHoO16 » 11 kwie 2008, o 15:14
Czyli tak jest dobrze, że \(\displaystyle{ \sin x= \sin 2x = \sin 4x = 1}\) Bo innego pomysłu nie mam
*Kasia
Użytkownik
Posty: 2826 Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy
Post
autor: *Kasia » 11 kwie 2008, o 15:15
Tak jest najłatwiej i poprawnie.
RyHoO16
Użytkownik
Posty: 1822 Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy
Post
autor: RyHoO16 » 11 kwie 2008, o 15:16
Dzięki za pomoc