wykresy : cosx i g(x)...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
zuababa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 3 razy

wykresy : cosx i g(x)...

Post autor: zuababa »

Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy :
f(x) = cos x
g(x) = \(\displaystyle{ \frac{2x+4}{x+3}}\)

korzystając z wykresów funkcji f i g podaj liczbę ujemnych i dodatnich rozwiązań równania f(x) =g(x)

Problem w tym ze klucz mówi : 2 ujemne i 1 dodatnie
moja odpowiedz 1 ujemne

Nie widzę mojego błędu więc pytam: jak zrobilibyście takie zadanie?
herfoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iłża
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 21 razy

wykresy : cosx i g(x)...

Post autor: herfoo »

Narysowałem podane wykresy i również otrzymałem tylko jedno rozwiązanie ujemne w okolicach od -2;-pi2.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wykresy : cosx i g(x)...

Post autor: JankoS »

zuababa pisze:Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy :
f(x) = cos x
g(x) = \(\displaystyle{ \frac{2x+4}{x+3}}\)

korzystając z wykresów funkcji f i g podaj liczbę ujemnych i dodatnich rozwiązań równania f(x) =g(x)

Problem w tym ze klucz mówi : 2 ujemne i 1 dodatnie
moja odpowiedz 1 ujemne

Nie widzę mojego błędu więc pytam: jak zrobilibyście takie zadanie?
Koleżanka dobrze zrobiła. Widać klucz się zepsuł.
Funkcja ma asymptotę poziomą y-1, przy czym dąży do niej "od góry". Dla x-3 raz przecina wykres cosx, a następnie dąży do asymptoty "od góry", więc wtedy jej wartość jest zawsza >1. Jak wiemy cosinus przyjmuje wartośći z .
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wykresy : cosx i g(x)...

Post autor: Szemek »

ODPOWIEDZ