oblicz
\(\displaystyle{ sin 3x = ctg \frac{25 \Pi}{2}}\)
wynik moj:
\(\displaystyle{ x= \frac{ 2\Pi k }{3} \\ x=\frac{\Pi}{3} + \frac{2 \Pi k }{3}}\)
w odpowiedziach jest
\(\displaystyle{ x= \frac{\Pi k}{2}}\)
rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
rownanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ ctg \frac{25}{2} \pi=ctg (2250^{o})=ctg(2160+90)=ctg(6 360+90)=ctg90=0}\)
\(\displaystyle{ sin 3x=0\\sin t=0}\)
\(\displaystyle{ t= k \pi}\)
\(\displaystyle{ 3x=k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{k}{3} \pi}\)
juz na gg o tym rozmawialismy...
wykres z programu tlyko potwierdza moja odpowiedz, wiec blad w odpowiedziach
\(\displaystyle{ sin 3x=0\\sin t=0}\)
\(\displaystyle{ t= k \pi}\)
\(\displaystyle{ 3x=k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{k}{3} \pi}\)
juz na gg o tym rozmawialismy...
wykres z programu tlyko potwierdza moja odpowiedz, wiec blad w odpowiedziach
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy