HEjka. Czy mógłby mi ktoś pomóc dokończyć zadania? Mam je napisane tylko wynik mi został a nie chciałabym się pomylić, bo jutro z tych zadań będę pytana ;/. Byłabym wdzieczna za pomoc
a)\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha+\cos^2\alpha}{\cos^2}=...??}\)
b)\(\displaystyle{ (\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}-\sin^2\alpha) \frac{\cos^2}{\sin^2\alpha}=\frac{1}{\cos^2\alpha} \frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}=...??}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos\alpha}-\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}+\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}-\sin\alpha \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=...??}\)
Uprość ułamki:
a)\(\displaystyle{ \frac{\sin^2\alpha}{1-\cos\alpha}=\frac{1-\cos^2\alpha}{1-\cos\alpha}=\cos\alpha???}\)
Przekształcanie wyrażeń trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Przekształcanie wyrażeń trygonometrycznych
W b coś pokręciłaś imho
b)\(\displaystyle{ (\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}-\sin^2\alpha) \frac{\cos^2}{\sin^2\alpha}=\frac{\sin^2\alpha-\sin^2\alpha\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha} \frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}=\sin^2\alpha}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos\alpha}-\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}+\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}-\sin\alpha \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\frac{1-\sin^2\alpha}{\cos\alpha}=\cos\alpha}\)
Ulamki:
a)\(\displaystyle{ \frac{\sin^2\alpha}{1-\cos\alpha}=\frac{\sin^2\alpha (1+\cos\alpha)}{1-\cos^2\alpha}=\frac{\sin^2\alpha (1+\cos\alpha)}{\sin^2\alpha}=\cos\alpha+1}\)
b)\(\displaystyle{ (\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}-\sin^2\alpha) \frac{\cos^2}{\sin^2\alpha}=\frac{\sin^2\alpha-\sin^2\alpha\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha} \frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}=\sin^2\alpha}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos\alpha}-\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}+\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}-\sin\alpha \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\frac{1-\sin^2\alpha}{\cos\alpha}=\cos\alpha}\)
Ulamki:
a)\(\displaystyle{ \frac{\sin^2\alpha}{1-\cos\alpha}=\frac{\sin^2\alpha (1+\cos\alpha)}{1-\cos^2\alpha}=\frac{\sin^2\alpha (1+\cos\alpha)}{\sin^2\alpha}=\cos\alpha+1}\)
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2008, o 23:57 przez matshadow, łącznie zmieniany 1 raz.
- tenshim
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 9 kwie 2008, o 22:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lębork
- Podziękował: 9 razy
Przekształcanie wyrażeń trygonometrycznych
Nie, samo\(\displaystyle{ \sin}\), bo tam mi się poskracało i nie może wyjść z kwadratem:] Ale bardzo dziękuję za te przykłady ;* Mam nadzieję, że jak pani będzie w humorze to mi da te, które umie xD.