\(\displaystyle{ cos^{2}3x- \frac{1}{2} cos3x=0}\)
co daje odpowiednio:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{9} + \frac{2k\pi}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ x= -\frac{\pi}{9} - \frac{2k\pi}{3}}\)
ale w odpowiedziach widze, ze wynikiem jest rowniez \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{3}}\)
skad sie to bierze?
Ilosc Odpowiedzi w Rownaniu Trygonometrycznym
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Ilosc Odpowiedzi w Rownaniu Trygonometrycznym
\(\displaystyle{ cos^{2} 3x- \frac{1}{2} cos 3x=0}\)
\(\displaystyle{ cos 3x ( cos 3x - \frac{1}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ cos 3x=0}\) lub \(\displaystyle{ cos 3x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3x= \frac{\pi}{2} + k \pi}\) lub \(\displaystyle{ 3x = \frac{\pi}{3} +2 k \pi}\) lub \(\displaystyle{ 3x= - \frac{ \pi }{3} + 2 k \pi}\)
\(\displaystyle{ cos 3x ( cos 3x - \frac{1}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ cos 3x=0}\) lub \(\displaystyle{ cos 3x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3x= \frac{\pi}{2} + k \pi}\) lub \(\displaystyle{ 3x = \frac{\pi}{3} +2 k \pi}\) lub \(\displaystyle{ 3x= - \frac{ \pi }{3} + 2 k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, o 07:42 przez aga92, łącznie zmieniany 1 raz.