zad.1
wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=5-2\sin ^{2}x}\), \(\displaystyle{ x R}\)
wyznacz zb wartosci funkcji
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
wyznacz zb wartosci funkcji
\(\displaystyle{ -1 qslant \sin x qslant 1 \\
0 qslant \sin x^2 qslant 1 \\
0 qslant -2\sin x^2 qslant -2 \\
5 qslant 5-2\sin x^2 qslant 3}\)
Czyli zbiór wartości to \(\displaystyle{ Z_{w}= \langle 3;5 \rangle}\)
0 qslant \sin x^2 qslant 1 \\
0 qslant -2\sin x^2 qslant -2 \\
5 qslant 5-2\sin x^2 qslant 3}\)
Czyli zbiór wartości to \(\displaystyle{ Z_{w}= \langle 3;5 \rangle}\)