Witam mam problem z jednym zadaniem :
a) sin 120 stopni
b) ctg 210 stopni
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznych
zapraszam do twojego podrecznika, na 100% sa podobne przyklady
wsk. uzyj wzorow redukcyjnych zamieniajac najpierw kat na sume 2 innych, lub roznice 2 katow
wsk. uzyj wzorow redukcyjnych zamieniajac najpierw kat na sume 2 innych, lub roznice 2 katow
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 13:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 8 razy
Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznych
no to mogę zrobić tak że dodam sin 60 + sin 60 ? czy mam od 180 stopni odjąć te 60 stopni i będę mieć te 60 i np. gdy mam - 330 to jak mam to policzyć? od -360 dodać 30 ? i wtedy policzyć te wartości dla 30 stopni?
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznych
jak chcesz ;] sposobow jest pare np. a)
\(\displaystyle{ \sin 120= \sin(60+60)=sin60 cos60+sin60cos60= ...}\)
\(\displaystyle{ \sin 120= \sin(90+30)=cos30}\)
\(\displaystyle{ \sin 120= \sin(180-60)=sin60}\)
\(\displaystyle{ \sin 120= \sin(60+60)=sin60 cos60+sin60cos60= ...}\)
\(\displaystyle{ \sin 120= \sin(90+30)=cos30}\)
\(\displaystyle{ \sin 120= \sin(180-60)=sin60}\)