prosze o wyjaśnienie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
thierry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 1 raz

prosze o wyjaśnienie

Post autor: thierry »

Tak wogóle to witam wszystkich

Musze obliczyć:
a) \(\displaystyle{ \frac{sin20^0}{cos70^0}}\) (wiem że ma wyjść 1)

b) \(\displaystyle{ sin ^{2} 42^{0} + sin^{2} 48^{0}}\) (wiem że ma wyjść 1)


Chciałbym to także pojąć bo jutro mam z tego kartkówkę wiec jeśli mógłbym prosić o wyjaśnienie.
Z góry wielkie dzięki
52.pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 9 mar 2008, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

prosze o wyjaśnienie

Post autor: 52.pl »

Funkcje sinus jest przesunięta względem cosinusa o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) i vice versa, czyli

\(\displaystyle{ \sin (\frac{\pi}{2} - x) = \cos x}\)

\(\displaystyle{ \cos (\frac{\pi}{2} - x) = \sin x}\)

Korzystając z tej własności, można wyliczyć pierwszy przykład

\(\displaystyle{ \frac{\sin 20^0}{\cos 70^0}} = \frac{\sin (90^0-70^0)}{\cos 70^0} = \frac{\cos 70^0}{\cos 70^0} = 1}\)

i drugi

\(\displaystyle{ \sin 42^0 = \sin (90^0-48^0) = \cos 48^0}\)

a z jedynki trygonometrycznej

\(\displaystyle{ \cos^2 48^0 + \sin^2 48^0 = 1}\)
thierry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 1 raz

prosze o wyjaśnienie

Post autor: thierry »

wielkie dzięki
ODPOWIEDZ