Rozwiąż równanie tryginometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kaneczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 17:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiąż równanie tryginometryczne

Post autor: kaneczka »

Jak rozwiązać takie równanie
\(\displaystyle{ sin3x=sin(x-pi/4)}\) ?

Proszę Was o pomoc.
Sig
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 15 razy

Rozwiąż równanie tryginometryczne

Post autor: Sig »

\(\displaystyle{ 3x=x- \frac{{\pi}}{4} +2k{\pi} 3x={\pi}- ft( x-\frac{{\pi}}{4}\right) +2k{\pi}}\)
kaneczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 17:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiąż równanie tryginometryczne

Post autor: kaneczka »

Sig pisze:\(\displaystyle{ 3x=x- \frac{{\pi}}{4} +2k{\pi} 3x={\pi}- ft( x-\frac{{\pi}}{4}\right) +2k{\pi}}\)
No właśnie nie wiem skąd to drugie rozwiązanie ;(
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Rozwiąż równanie tryginometryczne

Post autor: matshadow »

Wiesz skąd? Z definicji równania trygonometrycznego podstawowego dla sinusa
Są 2 rozwiązania, w niektorych przypadkach się pokrywają i zostaje jedno
\(\displaystyle{ \sin :}\)
\(\displaystyle{ a) x_0+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ b) \pi-x_0+2k\pi}\)
ODPOWIEDZ