Witam
Proszę o sprawdzenie zadania:
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin 2x + \cos x = 0}\)
Wyszło mi, że \(\displaystyle{ x = -\pi + k\pi}\)gdzie \(\displaystyle{ k _{\epsilon} C}\)
Prosiłbym o sprawdzenie i ewentualnie(jeżeli jest źle) sposób rozwiązania.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Rozwiąż Równanie
- c2b3rn3tic
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Rozwiąż Równanie
\(\displaystyle{ \sin 2x+\cos x=0}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x+ \cos x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x(2\sin x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x=0 \sin x = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+k\pi x= - \frac{\pi}{6}+2k\pi}\)
p.s.
żeby sprawdzić, że Twój wynik jest zły, wystarczy wstawić \(\displaystyle{ x=-\pi}\)
\(\displaystyle{ \sin (-2\pi) + \cos (-\pi) = 0-1 0}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x+ \cos x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x(2\sin x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x=0 \sin x = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+k\pi x= - \frac{\pi}{6}+2k\pi}\)
p.s.
żeby sprawdzić, że Twój wynik jest zły, wystarczy wstawić \(\displaystyle{ x=-\pi}\)
\(\displaystyle{ \sin (-2\pi) + \cos (-\pi) = 0-1 0}\)