Dziedzina i zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Dziedzina i zbiór wartości

Post autor: Arst »

Witam, muszę wyznaczyć to co w temacie dla takich funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=\sin^2 x+\tan^2 x}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{\sin (x+1)}{\cos (x-1)}-2\tan x}\)
Prosiłbym o rozwiązanie lub chociaż o wskazówki.

Pozdrawiam.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Dziedzina i zbiór wartości

Post autor: *Kasia »

W pierwszym dziedzina jest ograniczona tym, że nie dla każdego kąta istnieje wartość tangensa. W drugim tangens + mianownik.

W pierwszym wartość najmniejsza możliwa to zero (kwadraty są nieujemne). Jest ona możliwa (x=0). Wartość maksymalna nie istnieje, ponieważ tangens nie jest ograniczony.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Dziedzina i zbiór wartości

Post autor: Arst »

a matematycznie można to zapisać?
ODPOWIEDZ