\(\displaystyle{ cos3x+cos(\frac{2}{3}\pi -3x)=m \\
cos3x + cos\frac{2}{3}\pi cos3x +sin\frac{2}{3}\pi sin3x =m \\}\)
??
dla jakiej wartości m
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
dla jakiej wartości m
moze sproboj od razu z sumy cosinusów: \(\displaystyle{ cos + cos \beta = 2cos {\frac{{\alpha + \beta}}{{2}}} cos {\frac{{\alpha - \beta}}{{2}}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
dla jakiej wartości m
\(\displaystyle{ 2cos \frac{3x +\frac{2}{3}\pi -3x}{2} cos\frac{3x-\frac{2}{3}\pi +3x}{2}=m \\
... \\
2cos\frac{1}{3}\pi cos\frac{1}{2} 3x-\frac{1}{3}\pi =m\\}\)
?? nie wiem już sam
... \\
2cos\frac{1}{3}\pi cos\frac{1}{2} 3x-\frac{1}{3}\pi =m\\}\)
?? nie wiem już sam
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
dla jakiej wartości m
dojechalem do takiego czegos:D
\(\displaystyle{ 2cos( \frac{\pi}{3}) cos(3x- \frac{\pi}{3})=m}\)
\(\displaystyle{ 2cos 60 (cos 3x cos \frac{\pi}{3}+sin 3x sin \frac{\pi}{3})=m}\)
\(\displaystyle{ cos 3x cos60 +sin3x sin60=m}\)
\(\displaystyle{ cos3x+sin3x+ \frac{1}{2}+ \frac{1+ \sqrt{3}}{2}=m}\)
\(\displaystyle{ sin( \frac{\pi}{2}-3x)+sin 3x+...}\)
\(\displaystyle{ 2sin \frac{\frac{\pi}{2}-3x+3x}{2}cos \frac{\frac{\pi}{2}-3x-3x}{2}+\frac{1+ \sqrt{3}}{2}=m}\)
ale to znowu to samo co poczatek :/ w kolko licze :/
\(\displaystyle{ 2cos( \frac{\pi}{3}) cos(3x- \frac{\pi}{3})=m}\)
\(\displaystyle{ 2cos 60 (cos 3x cos \frac{\pi}{3}+sin 3x sin \frac{\pi}{3})=m}\)
\(\displaystyle{ cos 3x cos60 +sin3x sin60=m}\)
\(\displaystyle{ cos3x+sin3x+ \frac{1}{2}+ \frac{1+ \sqrt{3}}{2}=m}\)
\(\displaystyle{ sin( \frac{\pi}{2}-3x)+sin 3x+...}\)
\(\displaystyle{ 2sin \frac{\frac{\pi}{2}-3x+3x}{2}cos \frac{\frac{\pi}{2}-3x-3x}{2}+\frac{1+ \sqrt{3}}{2}=m}\)
ale to znowu to samo co poczatek :/ w kolko licze :/