Witam mam prośbę o rozwiązanie tych zadanek bardzo proszę o pomoc z góry dziękuje.
1. Rozwiąż trójkąt prostokątny ABC wiedząc że |BC|=6cm , i kąt BAC ma miare \(\displaystyle{ 30^{o}}\).
2. W trójkącie ABC miara kąta ABC wynosi \(\displaystyle{ 120^{o}}\) |AC|=7cm i |BC|=4cm . Oblicz długość boku AB.
3. Oblicz wartość funkcji trygonometrycznej kąta którego drugie ramię przechodzi przez punkt P=(-3,4)
Zapoznaj się z regulaminem oraz Instrukcją LATEX-a!
Piotrek89
rozwiąż trójkąt.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
rozwiąż trójkąt.
3 kąt wiadomo \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{c}=\sin 30^{\circ}}\)
no i ostatni bok np. z tw. Pitagorasa lub z trygonometrii, spróbuj sam
\(\displaystyle{ \frac{6}{c}=\sin 30^{\circ}}\)
no i ostatni bok np. z tw. Pitagorasa lub z trygonometrii, spróbuj sam