zadanie z treścią

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

zadanie z treścią

Post autor: Petermus »

W równoległoboku sinus kąta ostrego jest równy \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\), a wysokość opuszczona na dłuższy bok ma długość 8 cm. Oblicz obwód tego równoległoboku, wiedząc, że jeden z boków stanowi \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) drugiego boku.



Proszę o pomoc.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

zadanie z treścią

Post autor: nogiln »

Układasz proporcję \(\displaystyle{ \frac{8}{x}= \frac{2}{3}}\) x-krótszy bok
dalej to już proste
ODPOWIEDZ