wiedząc, że \(\displaystyle{ sinx+cosx= \frac{1}{ \sqrt{2} }}\) oblicz
1) \(\displaystyle{ sinxcosx}\)
2)\(\displaystyle{ |sinx-cosx |}\)
3)\(\displaystyle{ sin^{3}x+cos^{3}x}\)
4)\(\displaystyle{ sin^{4}x+cos^{4}x}\)
wiedząc, że
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
wiedząc, że
1.
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^2=sin^2x+cos^2x+2sinxcosx\\
\frac{1}{2}=1+2sinxcosx\\
-\frac{1}{2}=2sinxcosx\\
sinxcosx=-\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^2=sin^2x+cos^2x+2sinxcosx\\
\frac{1}{2}=1+2sinxcosx\\
-\frac{1}{2}=2sinxcosx\\
sinxcosx=-\frac{1}{4}}\)