oblicz sume wszystkich rozwiazan rownania : w przedziale \(\displaystyle{ < -\frac{\pi}{2} , \pi >}\)
\(\displaystyle{ sin ^{4}x + cos ^{4}= \frac{5}{8}}\)
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
rownanie , oblicz sume rozwiazan
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 20:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: chełm
rownanie , oblicz sume rozwiazan
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2008, o 19:45 przez rossemartini, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
rownanie , oblicz sume rozwiazan
\(\displaystyle{ (sin^2 x)^2+(cos^2 x)^2= \frac{5}{8}\\(sin^2 x)^2+(1-sin^2 x)^2= \frac{5}{8}}\)
dalej juz latwo odrzuc sinusa ktory ,bedzie dodatni(bo w 2 cwiartce sinus jest ujemny) bo pomyliles sie tam przy pi/2 nie powinno byc minusa inaczej bezsensu jest to zadanie..
dalej juz latwo odrzuc sinusa ktory ,bedzie dodatni(bo w 2 cwiartce sinus jest ujemny) bo pomyliles sie tam przy pi/2 nie powinno byc minusa inaczej bezsensu jest to zadanie..