wartosc funkcji tryg. katow ...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bEAN90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

wartosc funkcji tryg. katow ...

Post autor: bEAN90 »

Na początek chciałbym się przywitać z wszystkimi użytkownikami forum
Z matematyką zawsze miałem, mam i mam nadzieję, że mieć nie bedę w przyszłosci problemów Chcialbym zeby ktos pomogl mi w zadaniu o nastepujacej tresci:

Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych katow:
150, 240, 210, 225, 300, 330, 315 stopni. Moja Pani profesor powiedziała, że ma to być utworzony kąt na osi a nastepnie tam mamy zaznaczyć y,x,r i z tego obliczyc cos,sin,tg,ctg tych wlasnie katow. Dziekuje z gory za pomoc
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

wartosc funkcji tryg. katow ...

Post autor: arpa007 »

narysuj sobie 1 kat (jak niewiesz jak to pomoz sobie katomierzem )
jak jest powyzej 180 to od tego kata odejmujesz 180 i rysujesz kat co ci zostal w 3 cwiartce (dogory nogami)

wyznacz sobie jakis punkt na ramieniu tego kata i liczysz ze wzorow, w razie problemow pisz
bEAN90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

wartosc funkcji tryg. katow ...

Post autor: bEAN90 »

chyba rozumiem. Czyli wyznaczam sobie 1 punkt na promieniu wodzacym P(x,y) potem ze wzoru r=\(\displaystyle{ \sqrt{x}}\)+\(\displaystyle{ \sqrt{y}}\)obliczam r no i obliczam wartości ta ? ale cos mi chyba nie wychodzi bo np dla 150 stopni sin wyszedl mi - \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)/5 może taka wartosc byc ?
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

wartosc funkcji tryg. katow ...

Post autor: arpa007 »

nie bo \(\displaystyle{ sin 150=cos 60=0,5}\)

zapomniales ze \(\displaystyle{ r= \sqrt{x^2+y^2}}\)
bEAN90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

wartosc funkcji tryg. katow ...

Post autor: bEAN90 »

no to kurdi nie wiem rysuje sobie ten kąt ,potem wyznaczam sobie P w moim przypadku to jest x=-3, y=1. Obliczam r i wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\). Co dalej jeśli możesz ?
ODPOWIEDZ