Witam. Mam taki problem. W jaki sposób można rozwiązać coś takiego:
\(\displaystyle{ |2cos( \frac{pi}{6}+ x)| > \sqrt{3}}\)
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż nierówność
A np tak:
\(\displaystyle{ 2\cos \left(\frac{\pi}{6}+x\right)>\sqrt{3}\ \ \ \ 2\cos ft(\frac{\pi}{6}+x\right)\frac{\sqrt{3}}{2}\ \ \ \ \cos ft(\frac{\pi}{6}+x\right) POZDRO}\)
\(\displaystyle{ 2\cos \left(\frac{\pi}{6}+x\right)>\sqrt{3}\ \ \ \ 2\cos ft(\frac{\pi}{6}+x\right)\frac{\sqrt{3}}{2}\ \ \ \ \cos ft(\frac{\pi}{6}+x\right) POZDRO}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż nierówność
Heh... Tego bez wykresu nie rozwiazesz, chyba ze odrazu widzisz jak to ma wygladac... Nie chodzi mi o to, ze odrazu widac rozwiazanie, tylko ze sie z wykresu funkcji \(\displaystyle{ \cos x}\) korzysta... POZDRO