1. \(\displaystyle{ sin^{2}x+\frac{1}{4}=sinx}\)
2. \(\displaystyle{ 3cosx+1=cos2x}\)
3. \(\displaystyle{ cos2x+\frac{3}{4}=cos^{2}x}\)
4. \(\displaystyle{ tg^{2}(x+\frac{\pi}{4})-3=0}\)
5. \(\displaystyle{ 4cos^{2}(\frac{2}{3}\pi -x)-3=0}\)
6. \(\displaystyle{ ctg^{3}\frac{x}{2}-ctg\frac{x}{2}=0}\)
7. \(\displaystyle{ 2sin^{2}x+\sqrt{2}sinx=2}\)
8. \(\displaystyle{ cos2x-3cosx+2=0}\)
9. \(\displaystyle{ cos2x+5sinx=4}\)
10. \(\displaystyle{ -cos2x-5sinx+5=\frac{1}{sinx}}\)
11. \(\displaystyle{ cos^{2}x=cosx cos2x}\)
bylabym wdzieczna za pomoc ;]
rownania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
rownania trygonometryczne
3)\(\displaystyle{ cos2x+\frac{3}{4}=cos^{2}x 2cos^{2}x- 1 + \frac{3}{4}=cos^{2}x cos^{2}x= \frac{1}{4} x=k*\pi+ \frac{\pi}{3} x=k*\pi+\frac{2\pi}{3}}\)
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
rownania trygonometryczne
1.
\(\displaystyle{ sin^{2}x+\frac{1}{4}=sinx}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x-sinx+\frac{1}{4}=0}\)
\(\displaystyle{ sinx=t}\)
\(\displaystyle{ t ^{2} -t+ \frac{1}{4} =0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1-1=0}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{-(-1)}{2 1} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sinx= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+\frac{1}{4}=sinx}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x-sinx+\frac{1}{4}=0}\)
\(\displaystyle{ sinx=t}\)
\(\displaystyle{ t ^{2} -t+ \frac{1}{4} =0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1-1=0}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{-(-1)}{2 1} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sinx= \frac{1}{2}}\)