wykaż, że wyrażenie jest pierwiastkiem równania
wykaż, że wyrażenie jest pierwiastkiem równania
wykaz, ze \(\displaystyle{ tg \frac{\alpha}{2}}\) jest pierwiastkiem rownania \(\displaystyle{ x^{2}-\frac{2x}{sin }+1=0}\) i wyznacz drugi jego pierwiastek.
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2008, o 14:24 przez mart1na, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
wykaż, że wyrażenie jest pierwiastkiem równania
Wskazówka:
\(\displaystyle{ tg\frac{\alpha}{2} = \frac{sin\alpha}{1 + cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ tg\frac{\alpha}{2} = \frac{sin\alpha}{1 + cos\alpha}}\)