rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
see-you
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

rownanie

Post autor: see-you »

rozwiąż rownanie \(\displaystyle{ \frac{1}{sinx} +ctg x+cos ( \frac{\pi}{2} +x)=0}\)
mam dziedzine \(\displaystyle{ sinx 0}\)
nie wiem czy dobrze przeksztalcilem, ale wyszla mi taka postac
\(\displaystyle{ 1+cosx+sinxcosx=0}\)
i co dalej?
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

rownanie

Post autor: bedbet »

\(\displaystyle{ cos(\frac{\pi}{2}+x)=-sinx}\)
see-you
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

rownanie

Post autor: see-you »

a czemu -sinx ? przeciez druga cwiartka sin>0
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

rownanie

Post autor: soku11 »

Wzory redukcyjne sie klaniaja POZDRO
ODPOWIEDZ