Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
iza_zizi
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 49 razy
Post
autor: iza_zizi »
witam!
musze z tego wyliczyc r w miare przyzwoitej postaci.
\(\displaystyle{ r(cos^{3}x+sin^{3}x)=3(socxsinx)}\)
gdyby post byl w zlym temacie prosze o przeniesienie do wlasciwego dzialu.
-
Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Post
autor: Piotrek89 »
\(\displaystyle{ r=\frac{3\sin x \cos x}{(\sin x + \cos x)(\sin ^{2}x -\sin x \cos x + \cos ^{2} x)}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{3}{-(\sin x + \cos x)}}\)
-
iza_zizi
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 49 razy
Post
autor: iza_zizi »
\(\displaystyle{ sinxcosx}\) nie moge redukowac.
-
Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Post
autor: Piotrek89 »
dlaczego?
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
Bo \(\displaystyle{ \frac{a}{1-a}\neq -1}\)
dlatego