coś chyba mam problem z podstawami
\(\displaystyle{ arcsin \sqrt{x}}\)
\(\displaystyle{ -1 qslant \sqrt{x} qslant 1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x} qslant -1 \sqrt{x} qslant 1}\)
co dalej?
dziedzina arcsin
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
dziedzina arcsin
\(\displaystyle{ 0 qslant sin\sqrt{x} qslant 1}\)
Więc dziedzina jest taka sama (z faktu,że arcsinx jest odwrotna do sinx)
Więc dziedzina jest taka sama (z faktu,że arcsinx jest odwrotna do sinx)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
dziedzina arcsin
\(\displaystyle{ -1 qslant \sqrt{x} qslant 1 0 qslant \sqrt{x} qslant 1 0 qslant x qslant 1.}\)kawafis44 pisze:
co dalej?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
dziedzina arcsin
Nigdy w życiu, np.:Kartezjusz pisze:\(\displaystyle{ 0 qslant sin\sqrt{x} qslant 1}\)
\(\displaystyle{ x=\left(\frac{3\pi}{2}\right)^2}\)