Wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Wartość wyrażenia

Post autor: darek88 »

Czy ktoś mógłby mi pomóc obliczyć dokładną wartość wyrażenia sin75 ^{2} - cos75 ^{2}?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: natkoza »

czy chodzi o takie coś \(\displaystyle{ sin^275^o-cos^275^o}\)?
\(\displaystyle{ sin^275^o-cos^275^o=-(cos^275^o-sin^275^o)=-cos(2\cdot 75^o)=-cos(150^o)=-cos(90^o+60^o)=sin60^o=}\)
ODPOWIEDZ