oblicz bez użycia kalkulatora
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 26 razy
oblicz bez użycia kalkulatora
oblicz bez użycia kalkulatora: \(\displaystyle{ cos ^{4}105 -sin ^{4} 105}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
oblicz bez użycia kalkulatora
\(\displaystyle{ cos ^{4}105 -sin ^{4} 105\cos ^{4}105- cos^{4}15\(cos^{2}105)^2-(cos^{2}15)^2\(cos^{2}105+cos^{2}15)(cos^{2}105-cos^{2}105)
[(cos 15+cos 105)^{2}-2cos 15 cos 105] [(cos 15+cos 105)(cos15-cos 105)]
[(cos 15-sin 15)^{2}-2 cos15 - sin 15] [(cos 15-sin 15) (cos 15+sin 15)}\)
a wartosci sinus 15 i cosinus 15 juz latwo policzyc ;]
[(cos 15+cos 105)^{2}-2cos 15 cos 105] [(cos 15+cos 105)(cos15-cos 105)]
[(cos 15-sin 15)^{2}-2 cos15 - sin 15] [(cos 15-sin 15) (cos 15+sin 15)}\)
a wartosci sinus 15 i cosinus 15 juz latwo policzyc ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 mar 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
oblicz bez użycia kalkulatora
najprosciej:
\(\displaystyle{ cos^{4}105 - sin^{4}105 = (cos^{2}105 + sin^{2}105)(cos^{2}105 - sin^{2}105) = 1 - 2sin^{2}105 = cos210 = -cos30 = \frac{-\sqrt{3}}{2}}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ cos^{4}105 - sin^{4}105 = (cos^{2}105 + sin^{2}105)(cos^{2}105 - sin^{2}105) = 1 - 2sin^{2}105 = cos210 = -cos30 = \frac{-\sqrt{3}}{2}}\)
Pozdrawiam