\(\displaystyle{ \frac{1 + tgx}{1 + ctgx }}\)
jak to zrobić??:(
Sprowadź podane wyrazenie do najprostszej postaci..
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sprowadź podane wyrazenie do najprostszej postaci..
\(\displaystyle{ tgx=a}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ \frac{1+a}{1+\frac{1}{a}}}\)
Przekształcasz wyrażenie do ułamka niepiętrowego
Wtedy
\(\displaystyle{ \frac{1+a}{1+\frac{1}{a}}}\)
Przekształcasz wyrażenie do ułamka niepiętrowego
Sprowadź podane wyrazenie do najprostszej postaci..
Mmm mam ten sam problem. Jednak wyjaśnienie podane przez pana wyżej raczej mi nie pomogło. Nigdy wcześniej nie spotkałem się ze stwierdzeniem ułamka (nie)piętrowego i jego przekształcania, tak więc proszę o pomoc w dalszym rozwiązaniu tego zadania.
Wystarczy być może samo wyjaśnienie, za co już byłbym wdzięczny.
Wystarczy być może samo wyjaśnienie, za co już byłbym wdzięczny.
- alchemik
- Użytkownik
- Posty: 285
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
Sprowadź podane wyrazenie do najprostszej postaci..
\(\displaystyle{ \frac{a+1}{1+\frac{1}{a}}=\frac{a+1}{\frac{a}{a}+\frac{1}{a}}=\frac{a+1}{\frac{a+1}{a}}=\frac{a(a+1)}{a+1}=a=\tg x}\)
Oraz \(\displaystyle{ \tg x \neq 0 \wedge \tg x \neq -1}\), bo mianownik musi być różny od zera.
Oraz \(\displaystyle{ \tg x \neq 0 \wedge \tg x \neq -1}\), bo mianownik musi być różny od zera.