Możecie mi pomóc w tych zadaniach?? nie moge pojąć jak to zrobić?? Nie kumam tego :/ ja ograniczam się tylko to wzorów zawartych w tablicach Ceve - czy one starczają do tych zadań czy są jkieś inne??
A oto i te zadania:
1. \(\displaystyle{ \frac{ \cos\alpha - \cos3\alpha }{ sin3\alpha - \sin\alpha }\,=\,\tan2\alpha}\)
2. \(\displaystyle{ \sin7\alpha \tan3,5\alpha + \cos7\alpha \,=\,1}\)
3. \(\displaystyle{ \sin^{6}\alpha + \cos^{6}\alpha \,=\,1 - \frac{3}{4}\sin^{2}2\alpha}\)
4. \(\displaystyle{ \cos2\alpha \cos\alpha - \sin4\alpha \sin\alpha \,=\,\cos3\alpha \cos2\alpha}\)
mam też pytanie:
Czy \(\displaystyle{ \cos2\alpha \cos\alpha \,=\,\cos3\alpha}\) czy może jakby była suma a nie iloczyn to tak by było?? Czy musze zastosować wzór z tablic?? Jak się to wogłoe robi??
4 zadania z tozsamości funkcji
- black_ozzy
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 23 cze 2005, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 2 razy
- black_ozzy
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 23 cze 2005, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 2 razy
4 zadania z tozsamości funkcji
Ok to pierwsze już rozumiem.
Czy mógłbyś mi jakoś pokazać jak to idzie w tym 2.
A w 3 to nie rozumiem jednego, jeżeli \(\displaystyle{ (a - b)^{3}\,=\,a^{3} - 3a^{2}b + 3ab^{2} - b^{3}}\) , to mamy tak
\(\displaystyle{ (1 - \sin^{2}\alpha )^{3}\,=\,1 - 3\cdot 1\cdot ( - \sin^{2}\alpha ) + 3\cdot 1\cdot \sin^{4}\alpha - ( - \sin^{2})^{3}\,=\,1 + \sin^{2}\alpha + 3\sin^{4}\alpha + \sin^{6}\alpha}\)
no chyba że coś źle robie ale wydaje mi sie że jeżeli jest \(\displaystyle{ -b^{3}}\) , a \(\displaystyle{ b\,=\, - \sin^{2}\alpha}\) to \(\displaystyle{ -b^{3}\,=\, - ( - \sin^{2}\alpha )^{3}\,=\, - (\sin^{6}\alpha )\,=\,\sin^{6}\alpha}\)
a nawet jeżeli uznamy że powinien być minus (tak pewnie jest - mnie coś się pomyloło pewnie) to i tak wychodzi mi wynik podobny ale z plusem a nie z minusiem. Prosze mi to rozpisać samo to z 3 potęgą.
zaczyna mi się wszystko już mieszać :/ prosze ponownie o pomoc.
A w 4 to nie rozumiem już pierwszego przekrztałcenia.
Czy mógłbyś mi jakoś pokazać jak to idzie w tym 2.
A w 3 to nie rozumiem jednego, jeżeli \(\displaystyle{ (a - b)^{3}\,=\,a^{3} - 3a^{2}b + 3ab^{2} - b^{3}}\) , to mamy tak
\(\displaystyle{ (1 - \sin^{2}\alpha )^{3}\,=\,1 - 3\cdot 1\cdot ( - \sin^{2}\alpha ) + 3\cdot 1\cdot \sin^{4}\alpha - ( - \sin^{2})^{3}\,=\,1 + \sin^{2}\alpha + 3\sin^{4}\alpha + \sin^{6}\alpha}\)
no chyba że coś źle robie ale wydaje mi sie że jeżeli jest \(\displaystyle{ -b^{3}}\) , a \(\displaystyle{ b\,=\, - \sin^{2}\alpha}\) to \(\displaystyle{ -b^{3}\,=\, - ( - \sin^{2}\alpha )^{3}\,=\, - (\sin^{6}\alpha )\,=\,\sin^{6}\alpha}\)
a nawet jeżeli uznamy że powinien być minus (tak pewnie jest - mnie coś się pomyloło pewnie) to i tak wychodzi mi wynik podobny ale z plusem a nie z minusiem. Prosze mi to rozpisać samo to z 3 potęgą.
zaczyna mi się wszystko już mieszać :/ prosze ponownie o pomoc.
A w 4 to nie rozumiem już pierwszego przekrztałcenia.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
4 zadania z tozsamości funkcji
2/
\(\displaystyle{ \sin{7x}\cdot\tan{3,5x} + \cos{7x}=2\sin{3,5x}\cdot\cos{3,5x}\cdot\frac{\sin{3,5x}}{\cos{3,5x}} + 2\cos^2{3,5x} - 1 = 2\sin^2{3,5x}+2\cos^2{3,5x}-1=2-1=1}\)
4/
Rozkładasz sinus na połówke i wyciagasz przed nawias. Przecież my tu nie robimy gotowców, a staramy się usera naprowadzić na dobrą drogę.
\(\displaystyle{ \sin{7x}\cdot\tan{3,5x} + \cos{7x}=2\sin{3,5x}\cdot\cos{3,5x}\cdot\frac{\sin{3,5x}}{\cos{3,5x}} + 2\cos^2{3,5x} - 1 = 2\sin^2{3,5x}+2\cos^2{3,5x}-1=2-1=1}\)
4/
Rozkładasz sinus na połówke i wyciagasz przed nawias. Przecież my tu nie robimy gotowców, a staramy się usera naprowadzić na dobrą drogę.
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
4 zadania z tozsamości funkcji
4/
skorzystałem z tego, że \(\displaystyle{ \sin 4\alpha=2\sin \cos }\) i wyciągnąłem \(\displaystyle{ \cos 2 }\) przed nawias
skorzystałem z tego, że \(\displaystyle{ \sin 4\alpha=2\sin \cos }\) i wyciągnąłem \(\displaystyle{ \cos 2 }\) przed nawias