Wykaż, że

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
CO 461
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 lis 2007, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 3 razy

Wykaż, że

Post autor: CO 461 »

Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ \alpha + \beta + \gamma= \pi}\), to:

1. \(\displaystyle{ \frac{\sin + \sin \beta - \sin \gamma}{\sin + \sin \beta + \sin \gamma}=\tan \frac{\alpha}{2} \tan \frac{\beta}{2}}\)

2. \(\displaystyle{ \sin 2\alpha+\sin 2\beta+ \sin 2\gamma=4\sin \sin \beta \sin \gamma}\)
ODPOWIEDZ